Winner - Upper Elementary Category

1. What is the proper way to say Moose in Mikmaq?
   a)Tiam
   b)Ki'kwesu
   c)Kulkwi's
   d)molsom

2. What is the proper way to say Eel in Mikmaq ?
   a)Wije's
   b)Amu
   c)Katew
   d)malsom

3. What is the proper way to say Bear in Mikmaq?
   a)Kopit
   b)Muin
   c)Tities
   d)tiam

4. What is the proper way to say brid in Mikmaq?
   a)Sisip
   b)Wowkwis
   c)L'mu'j
   d)menigo

5. What is the proper way to say Eagle in Mikmaq?
   a)Kitpu
   b)Elepn
   c)Klu'
   d)apegoit

6. What is the proper way to say spring in Mikmaq?
   a)Siwkw
   b)Nipk
   c)Toqa'q
   d)aptjeetjiitg

7. What is the proper way to say Summer in Mikmaq?
   a)Kesik
   b)Toqa'q
   c)Nipk
   d)tiam

8. What is the proper way to say Fall in Mikmaq?
   a)Toqa'q
   b)Kesik
   c)Nipik
   d)apegoit

9. What is the proper way to say Winter in Mikmaq?
   a)Nipk
   b)Kesik
   c)Siwkw
   d)tiam

10. What is the proper way to say clouds in Mikmaq?
   a)Aluk
   b)Un
   c)Wastow
   d)pitoo

11. What is the proper way to say Snow in Mikmaq?
   a)Kaqtukaq
   b)Wastow
   c)Weju'sn
   d)mesgiig gonteo

12. What is the proper way to say Wind in Mikmaq?
   a)Kaqtukaq
   b)Weju'sn
   c)u'n
   d)menigo

13. What is the proper way to say thunder in Mikmaq?
   a)Kaqtukaq
   b)Weju'sn
   c)u'n
   d)malsom

14. What is the proper way to say Fog in Mikmaq?
   a)un
   b)Weju'sn
   c)Wastow
   d)Atootooetj

15. What is the proper way to say Eel Ground in Mikmaq?
   a)Metepna'kiaq
   b)Natuaqanek
   c)Eskinuopitijk
   d)menigo

16. The Micmac people in the past were "Nomadic". What does this mean?
   a)farmers
   b)moved around in search of food
   c)Fishers
   d)both farmers and fishers

17. What was the most important source of food of the Micmac in the past ?
   a)caribou
   b)salmon
   c)moose
   d)loosginigen

18. How do you say Prince Edward Island in Micmac?
   a)Mesgiig Gonteo
   b)aptjeetjiitjg
   c)menigo
   d)apegoit

19. How many letters are there in the Pacifique method of writing Micmac?
   a)10
   b)13
   c)18
   d)24

20. According to a Legend, what was Glooscap's brother's name ?
   a)Tiam
   b)Pitoo
   c)Malsom
   d)Atootooetj

21. How many Micmac communties are there in New Brunswick ?
   a)8
   b)9
   c)10
   d)12

22. The Micmac Honor song was written by...
   a)George Paul
   b)George Francis
   c)Emmerson Francis
   d)Billy Paul

23. Metapenaagiag is named for...
   a)Its trees
   b)Its river
   c)Its salmon
   d)Its ground

Answer Key:
1-a, 2-c, 3-b, 4-a, 5-a, 6-a, 7-c, 8-a, 9-b, 10-a, 11-b, 12-b, 13-a, 14-a, 15-b, 16-b, 17-c, 18-d, 19-13, 20-c, 21-b, 22-a, 23-d

Erica Ward
Eel Ground School

Return to Contest Entries